معرفی کوه کدوچان
معرفی کوه کدّوچان زرگر
وجه تسمیه: کدخدا اوچان ، کادّا اوچان ، کدّوچان
نام این کوه کادّا اوچان است . به مرور زمان اهالی روستا آن را به زبان ساده تر تبدیل کرده و در محاوره به آن کدّوچان می گویند.
کادّا اوچان در میان اهالی روستای زرگر کدّوچان ، دال با تشدید خوانده می شود. درباره ریشه ی این واژه می توان چنین بیان کرد که نام این کوه ریشه در زبان ترکی دارد ، بدین ترتیب که نام کادّا اوچان از دو بخش (( کادّا)) و (( اوچان)) تشکیل شده است. که به ترتیب به معنای (( کدخدا)) و (( سقوط و افتادن)) است. بدین سان (( کدّوچان)) به معنی (( سقوط کدخدا)) خواهد بود. و این می تواند به خاطر روایت سقوط کدخدا از این کوه باشد. کادّا از واژه ی کد خدا گرفته شده است و کادّا اوچان جایی و کوهی است که کدخدا از این کوه سقوط کرده است. و به این نام معروف شده است.
کادّا اوچان در تلفظ عامیانه اهالی روستا کدّوچان است. از کوه های مرتفع روستای زرگر است که در جنوب غربی روستای زرگر شهرستان گرمی استان اردبیل قرار دارد. کدّوچان را می توان سومین کوه مرتفع زرگر ( پس از دلیکلی داش و قاطر قالاسی) محسوب کرد.
کدّوچان در مقابل روستای زرگر قرار دارد و این کوه در فصل بهار و تابستان بسیار سرسبز و در پائیز و زمستان خشک است.امّا علف های آن در پائیز و زمستان به عنوان چراگاه مورد استفاده قرار می گیرد. هوای کدّوچان دلچسب و خنک و همیشه نسیمی ملایم دارد.
در منطقه میانی کوه کدّوچان بالای پرتگاه محلی است که همیشه آن قسمت سرسبز می باشد. ورود به آن کمی مشکل است.
شیب کوه کدّوچان مانند سینه انسان تخت است و در وسط آن چاک ملایمی وجود دارد . و می توان این گونه تعبیر کرد، مانند کتابی است که به حالت باز می باشد.
مسیرهای صعود:
برای صعود به قله کدّوچان از جبهه های شمالی باید از قسمت قبرستان و سلسله تپه های دامنه کوه کدّوچان به سمت قله و از قسمت غرب کوه پیش رفته تا به قله راه پیدا کنیم. یکی دیگر از مسیرهای جبهه شمالی ، مسیر جنوب شرقی کوه به سمت قله است.
به این دلیل از جنوب غربی و جنوب شرقی کوه برای رسیدن به قله پیش می رویم که در وسط کوه پرتگاهی وجود دارد که عبور از آنجا صعب العبور است. و از دو طرف آن پرتگاه به سمت قله پیش می رویم.
بالای قله کدّوچان منتها علیه یاسدان می باشد. و در دامنه کوه کدّوچان تپه ای وجود دارد که از آن تپه تخته سنگ استخراج می شود. این تخته سنگ ها در قبرستان روستا کاربرد دارد. سنگ لحد و سنگهای اطراف و ... قبر از این تخته سنگ استفاده می شود.
پشت کدّوچان را کهلیک بلاغی و قسمت غرب آن دولای و قسمت شرق کدّوچان گن دره و جنوب شرقی آن را روستای زرگر تشکیل می دهد.
- ۹۴/۰۱/۰۸